- 500g kjøttfarse (ferdigpakke fra Rema 1000)
- 400g kjøttdeig
- 1 løk
- 1 egg
- paprikakrydder
- salt og pepper
Finnhakk løken og ha den i en bolle.
Tilsett kjøttpakkene, et egg og krydre med paprika, salt og pepper.
Bland sammen med hendene til alt er jevnt fordelt og du har fått en fin og smidig deig. Ha smør i pannen og stek en liten prøvekake for å sjekke om krydringen er ok. Når smaksprøven er godkjent så lages det passe store kaker som stekes noen få minutter på begge sider. Vi fikk 13 kaker ut av denne oppskriften.
Kakene legges så tilside og vi koker ut pannen med 3-4 dl vann, slipper opp i en buljongterning og heller denne kraften i en beholder mens vi starter på den brune sausen.
Brun saus:
3 ss smør
3 ss hvetemel
kraft/vann
salt og pepper
evt sukkerkulør hvis fargen trenger justering
Smelt smøret og tilsett melet, la dette så brunes til det får en mørk farge. Pass hele tiden på å røre slik at det ikke brenner seg.
Når du har fått en ganske mørk tone (mørkere enn på bildet, det går fort på slutten så rakk ikke ta bilde) så tilsetter du kraften. Tilsett kraft til du får den ønskete tykkelsen på sausen og smak til med salt og pepper.
Kålstuing:
1/2 kålhode
3 ss smør
3 ss hvetemel
kokekraft fra kålen
lettmelk
muskatnøtt
salt og pepper
Del kålen opp i strimler og kok den opp i lettsaltet vann.
Når kålen begynner å mykne så heller du av kålen, men husk å ta vare på kraften.
Smelt smøret og tilsett mel, rør sammen og tilsett kraft og melk (vi pleier å ha 50-50 forhold) til ønsket tykkelse. Når vi lager kålstuing så liker vi å ha ganske tykk konsistens på sausen. Kok opp og smak til med salt, pepper og muskatnøtt, husk at kålen skal oppi så man kan ta litt i når man krydrer.
Vend i kålen og la dette få stå å godgjøre seg litt, ta en prøvesmak for å sjekke om man trenger litt ekstra krydder.
Dermed har man middagen klar...
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar